Fotografiecursussen

Regelmatig verzorg ik fotografiecursussen. Deze cursussen worden in kleine groepen  deelnemers gegeven in een eigen studio/cursusruimte in Wissel (Epe), midden in de natuur. De ervaring heeft mij geleerd dat dit je niet te veel deelnemers (max. 5!) mag hebben als je aan iedere cursist voldoende aandacht wilt geven. De opzet van de cursus is steeds dat we de ochtend (van 10.00  tot 13.00 uur) gebruiken om de theorie in te duiken. Vervolgens lunchen we met elkaar. Zo rond 13.30 rijden of lopen we een klein stukje om in de directe omgeving (Wisselse Veen, Tongerense Heide) de theorie uit te proberen in de praktijk. Rond 16.00 uur komen we weer terug. We genieten nog van een laatste kop koffie,  thee of fris en bekijken de gemaakte opnames. Rond de klok van vijf uur is de cursus ten einde.


Voor alle cursussen geldt:
-    Het maximum aantal cursisten is 5;
-    De kosten zijn 60 euro per persoon per cursus (incl. koffie, thee, lunch en overige consumpties);
-    De betaling dient minimaal twee weken voor aanvang van de cursus gedaan te zijn;
-    De aanmelding is definitief op het moment dat de betaling binnen is;
-    Annuleren is mogelijk tot aan een dag voor de cursusdatum, bij annulering worden administratiekosten (10 euro) in rekening gebracht.

Je kan kiezen uit de volgende cursussen:
 

Fototechniek
In deze cursus staat de beheersing van de fotocamera centraal. Ingegaan wordt op begrippen zoals diafragma, sluitertijd, scherptediepte, lichtmetingsmodi, ISO-waarde, AF-modi, en witbalans. Niet alleen de begrippen zelf worden behandeld, maar ook staat steeds weer de vraag centraal in welke situaties je als fotograaf voor een bepaalde instelling kiest en waarom.  En vanuit die vraag komen weer interessante nieuwe onderwerpen voort zoals het werken met bewegingsonscherpte en gaan we in op de diverse flitstechnieken.
 

Compositie
Er zijn tal van regels te geven waarmee men een compositie zou moeten vormgeven. Een dergelijke 'voorschrijvende' manier van werken wordt in deze cursus niet gegeven. Wel komen de diverse regels (denk daarbij aan keuze opnamestandpunt, werken met de regel van drie, regels voor impressionistische fotografie, kleurgebruik en lijnvoering) aan bod en worden suggesties gegeven in wat voor soort situaties je gebruik zou kunnen maken van dit soort regels. De cursus is er dan ook op gericht om de eigen stijl verder te ontwikkelen en niet zo zeer om een bepaalde  stijl voor te schrijven.
 

Macrofotografie
Deze vorm van fotografie is waarschijnlijk één van de meest voorkomende vorm van natuurfotografie in ons land. De cursus begint met een overzicht van de middelen die de macrofotograaf ter beschikking heeft (en de verschillende voor- en nadelen daarvan uiteraard). Vervolgens gaan we in op de centrale vraag bij deze vorm van fotograferen: hoe zorg je voor voldoende scherptediepte. Het gebruik van (meerdere) flitsers en fotolampen komt daarbij uiteraard aan bod. Tot slot staan we stil bij de vraag hoe we ons onderwerp tijdens de macrofotografie het beste kunnen behandelen om een optimaal resultaat te halen.

'Nazorg'
Een cursus van 1 dag heeft zijn prettige kanten, maar kent ook een nadeel: je krijgt erg veel informatie in korte tijd. Soms heb  je enige tijd later toch het gevoel niet precies meer te weten hoe zaken nu met elkaar verband hielden. Of je bent kwijt wat nu precies de voor- en nadelen waren van een bepaalde lens. Geen zorg! Cursisten hebben het recht om via de mail hun vragen te stellen om zodoende hun kennis weer te verfrissen.  In de praktijk blijkt dit heel goed te werken. Op het moment dat jij het nodig hebt (jij wilt nu zo'n soort foto gaan maken) kan jij je kennis actualiseren. Veel cursisten maken gebruik van deze mogelijkheid.  Een andere service is dat je ook een aantal foto's kan opsturen die, in het licht van de theorie uit de cursus, vervolgens worden nabesproken. En tot slot: na afloop van de cursussen Fototechniek en Compositie krijgt iedere deelnemer via de mail een uitgebreide PDF-file met daarin een herhaling van de theorie. Hoef je tijdens de cursus geen aantekeningen te maken en kan je je concentreren op de inhoud!

Cursusdata
17 Mei Cursus Fototechniek vol
18 Juni Cursus Fototechniek vol
24 september Cursus Fototechniek nog 4 plaatsen

Aanmelden of meer informatie

Uiteraard ben je benieuwd naar de kwaliteit van de aangeboden cursussen. Als je daar een indruk van wilt krijgen, verwijs ik je naar mijn Marktplaats advertentie waar mensen die je voorgingen soms zo vriendelijk waren om hun reactie achter te laten. De advertentie vind je door hier te klikken. Mocht je meer informatie willen over een cursus, klik dan hier!