Griekenland......

Het stond al heel lang op mijn verlanglijstje: Griekenland. Natuurlijk om zijn oudheden. Maar ook omdat dit land een Mekka is voor mensen die van slangen en andere reptielen houden. Of voor mensen die in plaats van die wellicht wat enge dieren zich laten ontroeren door de mooiste bloemen: de orchideeŽn. en als je weet dat ik gek ben op beide.....

In het voorjaar van 2010 besloten we om het vliegtuig te pakken, een auto te huren en twee weken een deel van Griekenland, namelijk de Peloponesos te bezoeken. Het werd een prachtige tocht met veel prachtige zaken. De belangrijkste resultaten (op het gebied van de natuurfotografie dan) wil ik je hier laten zien.

Ik denk haast wel de meest voorkomende slang op de Peloponesos: de balkantoornslang. Meestal is deze slang veels te vlug om te pakken te krijgen. Dit exemplaar kwamen we in alle vroegte tegen bij een (koud!) muurtje langs de weg. En in tegenstelling tot andere exemplaren, kon ik deze benaderen tot op een paar centimeters. Zelfs aanraken lukte zonder al te heftig bijtgedrag. De kans natuurlijk voor een uitgebreide fotosessie!

 

 

 

Voorzichtiger moet je omgaan met deze vriend: de zandadder. Zeker wat meer in het zuiden (Mani) kwamen we genoeg van deze slangen tegen. En op een gegeven ogenblik heb je geluk en loop je er een tegen het lijf die zich wat makkelijker laat vangen. Tja, en dan is het feest. Je zoekt vervolgens een een plaats waar de slang relatief rustig blijft liggen (een plaats met wat beschutting tussen de rotsen wordt op prijs gesteld) en begint te fotograferen.....

Met toch wel mooie resultaten.

Met name deze foto heeft voor mij veel waarde: al zo'n 20 jaar terug probeerde ik zo'n plaat te maken in het voormalige JoegoslaviŽ. Hoe was het ook al weer? De aanhouder wint?

Deze peloponesoshagedis nam voor onze ogen een duik in het zwembad. Alleen was het water nog maar een graadje of 12..... Toen we hem er uiteindelijk uit wisten te vissen, bleef hij stil in het zonnetje zitten.

 

 

 

 


 

Anders was dat met deze scheltopusik. Het fotograferen hiervan was ook een oude wens van mij. Tot nu toe was mijn enige ervaringen met dit diersoort beperkt gebleven tot het vinden van ťťn dood, aangereden exemplaar. Mocht je op zoek zijn naar deze dieren, dan is de Peloponesos zeker een aanrader. We hebben er in totaal wel zo'n stuk of tien gezien in twee weken tijd!

 

En waar zou Griekenland zijn zonder zijn schildpadden? Zowel de Griekse als de klokschildpad kwamen we gelukkig nog volop tegen.

En als je zo loopt te zoeken naar reptielen, loop je ook nog wel eens wat anders tegen het lijf, zoals deze Buthus occitanus.

Hoewel niet echt gevaarlijk, kan ik mij voorstellen dat een leuk boomkikkertje wat meer kan rekenen op populariteit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan waarvoor wij ook naar Griekenland gingen: de orchideeŽn............

 Zoals de beforchis:                                                                                        En de gebrilde orchis:                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             Wat dacht je van een gele orchis?

 

 

 

Aan ijle mannetjesorchissen was er ook geen gebrek: we vonden weilanden vol met deze planten in het westen van de peloponesos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iets minder bijzonder maar zeker niet minder fraai: het hondskruid.

Verscholen tussen het gras (westen, kuststreek) vind je erg veel tongorchissen.

Terwijl deze vlinderorchis meer in het binnenland, in het gebergte te vinden is.

     

Al met al: Griekenland? Zeker in het voorjaar een aanrader!