Iets over techniek

Mijn fotograferen begint meestal op ..... het internet. Het is namelijk niet mijn stijl om gewapend met een camera de natuur in te trekken en maar af te wachten wat ik tegenkom. Fysiek is dat ook erg lastig: welke lenzen zou je allemaal wel niet moeten meenemen om op alle onderwerpen voorbereid te zijn? In de meeste gevallen werk ik met een 'shootlist': wat kan ik waar fotograferen en wat heb ik daarvoor aan uitrusting nodig? Je goed oriënteren loont de moeite: wat in het ene gebied een zeldzaamheid is, kan normaal voorkomen in een ander gebied. Om een voorbeeld hiervan te geven: de Gewone Kameleon is een zeldzaamheid in Europa, maar komt veel voor in het recreatiepark van de Spaanse stad Rota! Gewoon aan de openbare weg, tussen de voetballende kinderen.
Ik fotografeer in vrijwel alle gevallen met een statief, of met een rijstzak. In Afrika waar je noodgedwongen vaak vanuit de auto moet fotograferen, gebruik ik een Manfrotto Superclamp die ik op het randje van het neergelaten zijraam vastschroef. Een perfecte oplossing, maar iedereen in de auto moet dan natuurlijk wel een beetje stilzitten....
Een derde voor mij typerende werkwijze is om zo dicht mogelijk bij het onderwerp mijn foto's te maken. En dat uiteraard zonder onnodige stress te veroorzaken bij de dieren. Mijn ervaring is dat dieren je behoorlijk dicht nabij laten komen als ze maar de kans hebben gehad om te wennen. En dat betekent rustig blijven zitten en maar eens in de zo veel tijd een stapje naar voren maken.
Ik ben een voorstander van flitsen bij natuurfotografie. In de meeste gevallen zal dat invulflitsen zijn, hoewel ik soms ook de flitser als hoofdlichtbron inzet. Een drukke achtergrond die de aandacht zou afleiden, krijg je zo rustig zwart. Vaak gebruik ik meer flitsers die (draadloos uiteraard) los van de camera worden ingezet. Naast flitsen gebruik ik ook wel een reflectiescherm om de schaduwpartijen wat op te helderen en om een wat betere kleurtemperatuur te krijgen.

Mijn uitrusting:

Camera's:   Nikon D3, D800e, D7000, Nikonos V
Sigmalenzen: 300 mm F2.8 EX HSM Levert prachtige scherpe beelden op. Wordt als reservelens tijdens fotoreizen gebruikt maar is ook licht genoeg om mee de bergen in te nemen! 
180 mm  F3.5 EX macro Geweldig zoals deze lens met de achtergrond omgaat! Een regelrechte aanrader.
50 mm F2.8 EX macro Is één van de scherpste lenzen in mijn bezit. Beeldhoek is niet mijn favoriet maar de lens is klein genoeg om overal mee naartoe te nemen.
Nikonlenzen: 500 mm F4 AFs VR Is gewoon een héél erg goede lens....
20 mm F2.8D, Was tot de komst van de 14-24 mijn favoriete groothoek. Ik blijf deze lens gebruiken als ik licht op reis ga.
85 mm F1.8D Zeker in omstandigheden met weinig licht een erg goede lens, het enige nadeel is de grote minimale scherpstelafstand!
14-24 AFs F2.8 Mijn laatste aankoop. Tot nu toe goede resultaten maar de lens moet nog behoorlijk worden uitgeprobeerd.
28-70 AFs F2.8 Mijn favoriete lens voor het maken van reportages. Zeker op een full frame camera heel breed inzetbaar en met zeer goede resultaten!
 70-200 AFs  F2.8 VR2 Bewust gewacht totdat de tweede versie van deze lens uitkwam. Was het wachten meer dan waard!
105 mm F2.8 VR macro Ik was nooit zo'n voorstander van VR maar moet toegeven dat je wel iets merkt van het effect. De belangrijkste reden om deze lens te kopen was echter om de nieuwe coating uit te proberen. Inderdaad één van de meest helderste lenzen die ik ooit heb gehad!
Flitsers: SB 900 (2X)  
  Onder water: SB-105 (2X), Ikelite 100A  
Statief: Manfrotto 055 PRO met kogelkop 488 pro, rijstzak, Manfrotto Superclamp, Gitzo Carbon statief (serie 5) voor het zware werk
Overige: Falconeye reflectiescherm, Lowepro Naturetrekker & Minitrekker, Pelicase 1520 (2X) en heel veel klein overige spul!